2019. gada 9. oktobris

Portu 🇵🇹 —Luxemburga 🇱🇺

Pāris dienu pirms mājpceļa attapu, ka naktsmītni esmu rezervējis nākamajai naktij, ne vajadzīgajai. Piezvanīju hostelim, bet viņiem viss bija aizņemts. Nolēmu, ka pārlaidīšu nakts melnumu lidostā un ar pirmo tramvaju/metro (5.55am) laidīšu uz centru. Ja paliktu hostelī, pieslietos ap astoņiem, izmestu lociņu pa pilsētu, un būtu jābrauc uz lidostu.
bez vārdiem
Kamēr tieku ārā no gaisa kuģa, jau pusdivpadsmit; atrodu kādu kafejnīcu, (kas, protams, jau ciet), tumšākā vietā pie sienas sabīdu rindiņā četrus polsterētus krēslus, uzlieku modinātāju tālrunī un netraucēti noguļu līdz pieciem, kad kafejnīcu grasās vērt vaļā & sāk šķindēt trauki.
Kad nokļūstu centrā, vēl tumšs. Man traki tīk Portu: tajā ir kaut kas ziemeļnieciski atturīgs (visai atgādina Helsinkus un Stokholmu), salīdzinot ar citām dienvidu pilsētām. Izeju cauri rātslaukumam, papriecājos par flīzīšmāxlu (azulejo) — milzīgām ainavām — centrālajā stacijā, pāreju pāri Dona Luiša I tiltam (to projektējis Eifeļa māceklis Teofīls Seirigs; Portu ir arī paša meistara celts tilts). Pamazām svīst rīta gaisma.
Bordalo II Trusis
Zem tilta Gajas rajons, kas kādreiz bijusi priekšpilsēta, bet tagad kļuvusi teju par pilsētas centru. Galvenā nodarbe Gajā bijusi portvīna glabāšana & kraušana kuģos. Vīna pagrabi palikuši, un tajos var degustēt. Bet ar slaikajām laivām, ar kurām mucas kādreiz vestas līdz kuģiem, tagad vizina tūristus. Kruts vides dizains: soliņi, zālāji, tiltiņi. Aizeju paklanīties Bordalo II trusim: tas kādu kvartālu nost no Doru krastmalas. Parādījušies skrējēji & suņu staidzinātāji. Eju atpakaļ uz centru. Pabrokastoju kādā kafejnīcā; maizītes gluži karstas. Izmetu vēl kādu loku, un jābrauc atpakaļ uz lidostu.
TP686 OPO 🇵🇹 LUX 🇱🇺. Lidojums uz Luxu bez piedzīvojumiem. Atkal nekādas konkurences uz vietām pie avārijas izejas. Turpceļā pierunāju Gitu, lai nebrauc pakaļ: no lidostas līdz viņu mājai ~4,5km, un lielākā tiesa pa mežu. Brītiņu pirms izlidošanas Gita atsūta ziņu, lai kātoju veicīgi, jo stundu pēc manas atlidošanas viņai jābrauc uz franču valodu.
Lidojam veicīgi, un izeju no lidostas ēkas brīdī, kad gaisa kuģim būtu jāpiezemējas; manā rīcībā vesela stunda. Nav pārāk silts (kādi +8c), & līst, brīžiem kārtīgi. WalkMe rāda ceļu, un 45min laikā diezgan slapjš & maķenīt dubļains esmu galā. Tālrunim arī maķenīt slapjuma ticis.

Ja vēlies lasīt par nākamo dienu (10. oktobri), spied šeit >>>>

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru